Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte
Wat betekent de Wtza voor zzp'ers in de zorg?

Wat betekent de Wtza voor zzp'ers in de zorg?

Bent u een zelfstandig werkende zorgprofessional dan geldt de nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) ook voor u.  Wat betekent de wet voor u en wat moet u nu precies regelen.  In deze blog vindt u de antwoorden.

Wat is de Wtza?

De Wet toetreding zorgaanbieders is bedoeld om meer transparantie te krijgen in aanbod van zorgaanbieders en de geldstromen. Op die manier hoopt de overheid de kwaliteit van zorg te vergroten. De wet is ingegaan op 1 januari 2022.

Aanmelden verplicht

Als u zich als zorg-zzp’er inschrijft bij de Kamer van Koophandel dan krijgt u automatisch een uitnodiging om u aan te melden als nieuwe zorgaanbieder. Vanaf 1 januari 2022 is deze aanmelding verplicht en moet u zich melden bij toetreding zorgaanbieders. Bij het aanmelden krijgt u een vragenlijst op maat aangeboden, afhankelijk van welke werkzaamheden u gaat doen. Werkte u al voor januari 2022 als zzp'er in de zorg dan is het belangrijk om te checken of u in het zorgaanbiedersportaal staat.  Als u in het portaal staat als bestaande zzp’er, is er geen verdere actie nodig. 

Heeft een zzp'er een vergunning of jaarverantwoording nodig?

ZZP-ers in de zorg waren niet in staat om een Wtzi (Wet Toelating Zorginstellingen) toelating te krijgen. Daarmee vielen ze niet onder de oude wetgeving, maar met de komst van de Wet Toetreding Zorgaanbieders (Wtza) wel onder de nieuwe wet. U moet zich dus minimaal melden, maar in sommige gevallen heeft u ook een vergunning nodig of moet u een jaarverantwoording indienen. 

  • Werkt u puur als zzp-er of binnen een samenwerkingsverband tot 10 personen, dan heeft u meldplicht;
  • Bij een samenwerkingsverband vanaf 10 personen of meer, bent u vergunningsplichtig.
  • Werkt u als zzp’er in of vanuit uw onderneming samen met andere zzp’ers of heeft u iemand in loondienst en verlenen jullie samen zorg? Dan geldt onder de Wtza een jaarverantwoordingsplicht. In deze verantwoording licht u toe hoe zorggelden in uw onderneming zijn besteed.

Wat is een jaarverantwoording?

Met de jaarverantwoording legt u als zorgaanbieder verantwoording af over uw prestaties. Zo laat u zien dat u verantwoord omgaat met publiek zorggeld. De jaarverantwoording is openbaar en door iedereen te raadplegen.  De jaarverantwoording dient u in via DigiMV op www.jaarverantwoordingzorg.nl.

Heeft u hulp nodig bij de het nakomen van de regels vanuit de Wtza? Onze financiële experts helpen je graag verder, bijvoorbeeld met het maken van een jaarverantwoording.

Hoe kunnen wij u helpen?  

Deel dit bericht:

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.