Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte

Digitale gegevensuitwisseling in de zorg wettelijk verplicht

Vanaf 1 juli jl. is de wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) van kracht.  De wet is bedoeld om stapsgewijs de gegevensuitwisseling in de zorg te verbeteren.  Waar lang nog informatie uitgewisseld werd via fax, dvd of op papier is dat met de komst van deze wet verleden tijd.

Lees verder

Verzekeraars mogen ouders informeren over gratis tandartsbezoek kind

Verzekeraars mogen ouders waarvan de kinderen (bijna) nooit naar de tandarts gaan, brieven sturen om hen te informeren dat de periodieke controle vergoed wordt. Minister Bruins had hier bezwaar tegen vanuit privacyoogpunt. De Autoriteit Persoonsgegeven laat nu weten dat dit gewoon kan. Aanleiding is een brief van de Assoiciatie Nederlandse Tandartsen (ANT) aan minister Bruins.

Lees verder

Farmaceutische industrie vindt bemoeienis overheid te groot

De overheid bemoeit zich te veel met de medicijnprijzen vinden farmaceutische bedrijven schrijft FD redacteur Thieu Vaessen in zijn artikel waarin naar voren komt dat de farmaceuten de overheidsbemoeienis zo groot vinden dat daarmee het vestigingsklimaat onder druk komt te staan. Volgens Vaessen dreigt er geen vertrek van de industrie, maar kan het wel betekenen dat de bedrijven minder gaan investeren in Nederland. Het gaat hier met name om amerikaanse bedrijven als MSD, Gilead en Janssen. In een brief aan minister Bruins spreken zij hun hun zorgen uit over het  verslechterde vestigingsklimaat met als argument dat de overheid voorbij gaat aan de noodzaak van investeringen voor toekomstige medicijnen. Het AD haalt aan dat investeerders zich inmiddels terugtrekken omdat de rendementen te laag zijn. 

Lees verder

Alexandre en de AVG

Graag informeren wij u hierbij over de AVG wetgeving en de gevolgen daarvan voor onze dienstverlening aan onze klanten en de te nemen acties w.o. het opstellen van verwerkersovereenkomsten.

Lees verder

Zorginstituut NL komt in het geweer tegen gebrek aan transparantie en dure medicijnen farmaceutische industrie

Zorginstituut Nederland, een belangrijk adviesorgaan van de overheid, voelt zich 'gechanteerd' door de farmaceutische industrie. Het instituut wil nu dat de minister stopt met het vergoeden van dure medicijnen als producenten niet bereid zijn uit te leggen waarom ze een bepaalde prijs voor hun geneesmiddelen vragen.

Lees verder

Klachtwet wkkgz geldt voor zzp'ers in de zorg

Zorgaanbieders die als ZZP'er actief zijn, dienen te voldoen aan de wet Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg). Apothekers bijvoorbeeld zijn vaak werkzaam als medicatiebeoordelaar of invaller in verschillende apotheken. In het algemeen vallen zij onder de verantwoordelijkheid van de apotheek en de gevestigd apotheker. In principe regelt de apotheek waar de zzp-er dan werkt ook de aansluiting bij de KNMP klachten-en geschillenregeling. Dit is één van de vereisten uit de Wkkgz. Ook zzp'ers uit de alternatieve gezondheidszorg zoals acupuncturisten of schoonheidsspecialisten die laserbehandelingen aanbieden, moeten aan de Wkkgz voldoen.
 
Het ministerie van VWS heeft voor zzp'ers een handreiking gemaakt. Deze informeert zelfstandigen zonder personeel in de zorg over de wettelijke verplichtingen die voor hen gelden vanuit de Wkkgz zoals het opzetten van een kwaliteitssysteem, hoe om te gaan met klachten, het leren van incidenten en overige wettelijke verplichtingen. Lees meer
 

Lees verder

7 belangrijke aanpassingen van de arbeidsomstandighedenwet

Op 24 januari 2017 is het wetsvoorstel met betrekking tot de aanpassing van de Arbowet aangenomen in de Eerste Kamer. Dit betekent dat op 1 juli 2017 de nieuwe arbeidsomstandighedenwet in werking treedt. Wat dit voor uw organisatie betekent zullen we in dit artikel behandelen. “Werknemers moeten gezond en veilig kunnen werken. Daar zorgt de Arbeidsomstandighedenwet voor, ook wel bekend als de Arbowet.” (ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid).

Lees verder

Veranderingen Minimumloon per 1 juli 2017

De brutobedragen van het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdloon stijgen per 1 juli  2017. Verder gaat de leeftijd voor het wettelijk volwassenminimumloon van 23 naar 22 jaar. Het minimumjeugdloon voor 18- tot en met 21 jarigen gaat extra omhoog. Werkgevers kunnen voor deze extra verhoging compensatie krijgen via het minimumjeugdloonvoordeel (voor meer informatie zie de factsheets hieronder).

Lees verder

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.