Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte

Veel patienten met gebitsprothese onnodig verzekerd voor tandartskosten

Al 20 jaar een volledige gebitsprothese, maar wel verzekerd voor  tandartskosten. Alexandré in gesprek met een tandprotheticus die inzage geeft in hoe ‘kunstgebitdragers’ regelmatig oververzekerd zijn voor tandartskosten, al jaren nodeloos premie betalen, maar niet altijd een signaal ontvangen van verzekeraars. Tandprotheticus Mirer uit Rotterdam noemt het oplichting. 

Lees verder

Illegale medicijnhandel door lekken in distributie proces

In een uitzending van NPO brengt voormalig inspecteur en woordvoerder van politie Ellie Lust illegale medicijnhandel in beeld. Veelal opioïden als Oxycodon en ‘pammen’ worden verhandeld en gebruikt door vaak verslaafde patiënten. Het betreft hier in eerste instantie legale medicijnen die in het illegale circuit terecht komen doordat ze in de fabriek ‘van de band vallen’, door patiënten doorverkocht worden of in verkeerde handen vallen bij verwerking van oude ingeleverde medicijnen (medicatie die door patiënten bij de apotheek  ongebruikt ingeleverd worden). U kunt de uitzending terugkijken via NPO start: Ellie in de Handel aflevering medicijnen.

Lees verder

Pleidooi transparantie en verantwoordelijkheid farmaceutische bedrijven

Minister Bruno Bruins roept de farmaceutische industrie op tot meer transparantie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hij pleit hiervoor in een open brief aan de Volkskrant waarin hij aangeeft dat als iedereen bereid is bij te dragen aan betaalbare zorg, de farmaceutische bedrijven ook hun bijdrage moeten leveren.  In zijn schrijven refereert hij aan zowel positief als minder goed nieuws nl. nieuwe kankermedicatie tegenover zorgkosten die voor veel Nederlanders niet meer betaalbaar zijn.  

Lees verder

Naast tekort aan huisartsen, ook tekort aan ondersteuning in huisartsenpraktijk

In de komende vijf jaar zal er naast een tekort aan huisartsen ook een tekort ontstaan aan doktersassistenten en praktijkondersteuners. Momenteel ervaart tussen de 23% en 53% van de huisartsenorganisaties zelfs al een tekort.

Lees verder

Gooise apothekers ontvingen veel aandacht na protestactie tegen agressie aan de balie

Gooise apothekers zijn agressie aan de balie zat, verenigden zich in protestactie en ontvingen veel media aandacht.

Lees verder

Huisartsen voorkom dat u onterecht patiënten weigert!

Afgelopen week kwam in het nieuws dat één op de vijf huisartsen patiënten weigert op een manier die in strijd is met de mededingingsregels. Deze mededingingsregels zijn vastgelegd in de Mededingingswet en worden bewaakt door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Uit onderzoek van de ACM blijkt dat veel huisartsen niet weten dat ze in strijd met de mededingingswet handelen.  Daarom besloten wij dieper in het onderwerp te duiken. Weet u wanneer u een patiënt mag weigeren? Lees het in onderstaande blog.

Lees verder

Bruins reageert op uitlatingen farmaceuten

Naar aanleiding van kritiek van Amerikaans farmaceuten op de Nederlandse bemoeienis op het gebied van medicijnprijzen reageert Minister Bruins een dag erna. Hij merkt op dat deze fabrikanten zich meer zouden moeten richten op het maken van betaalbare medicijnen. Met daaraan toegevoegd dat ze eerst maar eens duidelijk moeten maken welke kosten en hoeveel winst ze maken en waarom ze geregeld zulke hoge prijzen vragen.

Lees verder

Farmaceutische industrie vindt bemoeienis overheid te groot

De overheid bemoeit zich te veel met de medicijnprijzen vinden farmaceutische bedrijven schrijft FD redacteur Thieu Vaessen in zijn artikel waarin naar voren komt dat de farmaceuten de overheidsbemoeienis zo groot vinden dat daarmee het vestigingsklimaat onder druk komt te staan. Volgens Vaessen dreigt er geen vertrek van de industrie, maar kan het wel betekenen dat de bedrijven minder gaan investeren in Nederland. Het gaat hier met name om amerikaanse bedrijven als MSD, Gilead en Janssen. In een brief aan minister Bruins spreken zij hun hun zorgen uit over het  verslechterde vestigingsklimaat met als argument dat de overheid voorbij gaat aan de noodzaak van investeringen voor toekomstige medicijnen. Het AD haalt aan dat investeerders zich inmiddels terugtrekken omdat de rendementen te laag zijn. 

Lees verder

Haagse apotheker gaat strijd aan tegen dure farmaceuten en start productie eigen medicijnen

Apotheker Lebbink produceert in zijn Transvaalapotheek nu tegen de 800 bereidingen van medicijnen in zijn eigen laboratorium.Sommige medicijnen volledig op maat voor een bepaalde patiënt, andere voor meer patiënten. De patiëntvraag naar de medicijnen groeit met de dag. Minister Bruins, groot voorstander van eigen productie door apothekers, heeft op 16 januari de opening van het nieuwe laboratorium bijgewoond.

Bruins ziet het voordeel van de zelf gemaakte medicijnen vooral voor de patiënt, maar ook zeker als middel in strijd tegen grote medicijnfabrikanten en hun enorme prijzen.  Met apothekers zoals Lebbink kan de minister druk uitoefenen op de fabrikanten.

Lees meer

Lees verder

Ziekenhuizen vrezen voor medicijntekorten bij no-deal-brexit

Ook ziekenhuizen vrezen voor medicijntekorten bij een no-deal-brexit, alsdus NOS. In Nederland gebruiken we jaarlijks 6,6 miljard euro aan medicijnen. Twee miljard van de medicijnen wordt jaarlijks geïmporteerd uit het Verenigd Koninkrijk.

Lees verder

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.