Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte

Haagse apotheker gaat strijd aan tegen dure farmaceuten en start productie eigen medicijnen

Apotheker Lebbink produceert in zijn Transvaalapotheek nu tegen de 800 bereidingen van medicijnen in zijn eigen laboratorium.Sommige medicijnen volledig op maat voor een bepaalde patiënt, andere voor meer patiënten. De patiëntvraag naar de medicijnen groeit met de dag. Minister Bruins, groot voorstander van eigen productie door apothekers, heeft op 16 januari de opening van het nieuwe laboratorium bijgewoond.

Bruins ziet het voordeel van de zelf gemaakte medicijnen vooral voor de patiënt, maar ook zeker als middel in strijd tegen grote medicijnfabrikanten en hun enorme prijzen.  Met apothekers zoals Lebbink kan de minister druk uitoefenen op de fabrikanten.

Lees meer

Lees verder

Ziekenhuizen vrezen voor medicijntekorten bij no-deal-brexit

Ook ziekenhuizen vrezen voor medicijntekorten bij een no-deal-brexit, alsdus NOS. In Nederland gebruiken we jaarlijks 6,6 miljard euro aan medicijnen. Twee miljard van de medicijnen wordt jaarlijks geïmporteerd uit het Verenigd Koninkrijk.

Lees verder

Grotere medicijnenvoorraad kan tekorten voorkomen

Een tekort aan medicijnen, zoals dat is ontstaan bij de pil, moet worden voorkomen aldus Ministers Bruins voor Medische Zorg. Daarom is er onder andere de werkgroep geneesmiddelentekort opgericht, waarbij verschillende partijen zoeken naar een oplossing voor de verschillende medicijnentekorten.

Lees verder

Huisartsen: "Zilveren Kruis houdt zich niet aan politieke afspraken"

Huisartsen menen dat de zorgverzekeraar zich niet aan eerder gemaakte afspraken houdt uit het Hoofdlijnenakkoord. Ze noemen hierbij dat Zilveren Kruis eerdere afspraken over de bekostigingsstructuur niet erkent en oude tarieven oplegt. Sommige huisartsen zijn al zover dat ze weigeren contracten met ZV te tekenen. Eénvandaag besteedde hier een item aan. Lees meer.

Lees verder

Huidige inrichting van het zorgstelsel belemmert innovatie in de zorg

Innovatie in de zorg is hard nodig, maar door de manier waarop het zorgstelsel nu is ingericht is dit niet mogelijk. Het is van belang dat zorgverzekeraars meerjarige afspraken gaan maken met zorgaanbieders. Door in te zetten op meerjarige contracten ontstaat er ruimte om te ontwikkelen binnen de zorg. Hoe de zorg komende jaren nog beter kan, lees je hier.

Lees verder

“Banken hebben maatschappelijke verantwoordelijkheid in de zorg”

“Interview met bestuursvoorzitter Zuyderland-ziekenhuis David Jongen: Banken hebben maatschappelijke verantwoordelijkheid in de zorg.”
Ook banken moet meewerken aan betaalbare zorg, stelt David Jongen bestuursvoorzitter van het Zuyderland-ziekenhuis vast. Per jaar betalen alleen al ziekenhuizen €300,- miljoen aan rentes. Wanneer er lagere rentes zouden gelden, dan is de zorg minder geld kwijt aan rente en blijft er meer geld over om te innoveren en te investeren in de zorg. Voor het volledige interview klik hier.

Lees verder

Tekorten De Pil speelt Marktplaatsverhandeling in de kaart

Door tekorten hebben veel apotheken de anticonceptiepil niet meer op voorraad. Marktplaatsverkopers spelen hier op in door De pil te verhandelen tegen torenhoge prijzen, soms tegen vier keer de normale waarde. Kamerlid  PVDA Kamerlid Lilianne Ploumen reageert hier verbolgen over. Lees meer

Lees verder

Medicijnverspilling levert kostenpost op van 40 miljoen

Jaarlijks wordt er voor 40 miljoen aan medicijnen weg gegooid.Charlotte Bekker, onderzoeker bij het UMC Utrecht, constateert dit na onderzoek in 41 apotheken. Eerder deden onderzoekers al een schatting naar de waarde van  weggegooide medicijnen. Die schatting kwam neer op een bedrag van 100 miljoen euro. Na haar onderzoek stelt Bekker nu dat 40% hiervan voorkomen kan worden en dat er dus voor 40 miljoen verspild wordt (op een totale uitgave van 5 miljard aan medicijnen).

Lees verder

'VGZ bestuursvoorzitter: 'Zorgkosten kunnen met 15-20% dalen'

Een flink deel van de zorgkosten is onnodig, stel Tom Kliphuis, bestuursvoorzitter bij VGZ. Desondanks stijgt de VGZ premie met  € 4,75 per maand. Tom Kliphuis blijft echter bij zijn eerdere standpunt. ‘Als je de onzinnige zorg uit het systeem haalt, kan de premie op termijn omlaag’

Lees verder

Minister Hugo de Jonge (VWS) wil meer contracten tussen zorgaanbieders en verzekeraars

Om de zorg betaalbaar te houden pleit minister Hugo de Jonge van VWS voor meer contracten tussen zorgaanbieders en verzekeraars. Indien die verhoging van het aantal contractafsluitingen niet lukt, dan wil het kabinet een wetswijziging doorvoeren die de prijs van niet gecontracteerde zorg drukt. De Jonge schreef in een brief aan de Kamer dat 'zorgkosten onnodig hoog kunnen zijn in het geval van niet gecontracteerde zorg.' Lees meer in het FD.

Lees verder

Mis nooit nieuws!

Schrijf u in om onze updates te ontvangen, zo vaak als u dat zelf wilt.