Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte

Prijsindexatie voor tandarts en huisarts, maar is het genoeg?

De kosten van huisartsen en tandartsen zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. Niet alleen de inhuur van waarnemers en zzp'ers, maar ook ICT en huisvestingskosten drukken zwaar op de budgetten van praktijkhouders. Hoewel er voor 2024 een prijsindexatie is aangekondigd door de NZa, rijst de vraag of deze verhoging wel voldoende zal zijn om de stijgende kosten te dekken. In deze blogpost gaan we dieper in op dit onderwerp en geven we besparingstips voor praktijkhoudende huisartsen en tandartsen.

Lees verder

Continuïteitsbijdrage belemmert definitieve aanvraag NOW 1

Vorig jaar werd, nadat veel zorgverleners een aanvraag voor de NOW (Noodmaatregel Overbrugging tot Werkbehoud) regeling hadden ingediend, bekend gemaakt dat zorgverzekeraars de zorgverleners ook bij zouden gaan staan door middel van de continuïteitsbijdrage. Alleen diezelfde continuïteitsbijdrage belemmert momenteel de definitieve aanvraag voor NOW1. Waar Zorgverzekeraars Nederland in april nog hoopte dat medio 2021 alle definitieve berekeningen voor de continuïteitsbijdrage zouden zijn ontvangen door de zorgverleners, is er nu bij sommige zorgverzekeraars naar buiten gekomen dat zij pas in het derde kwartaal gefaseerd gaan starten met de definitieve berekening van de continuïteitsbijdrage. Het uitstellen van de definitieve berekening van de continuïteitsbijdrage levert echter een groot knelpunt op voor de definitieve aanvraag van NOW1

Lees verder

Voorlopig pensioenakkoord en pensioenkortingen: de huidige stand van zaken

Verschillende media kwamen recent naar buiten met het nieuws dat de gemiddelde dekkingsgraad van de pensioenfondsen onder de 100% is gedaald en dat de kans op kortingen flink is gestegen. Met name de twee grootste pensioenfondsen (ABP en PFZW) zijn de afgelopen tijd flink onder de loep genomen door de verschillende media. Daarnaast ligt er een voorlopig pensioenakkoord na 9 jaar onderhandelen. Wat houdt dit voorlopige pensioenakkoord in? Waarom worden er waarschijnlijk pensioenkortingen doorgevoerd? Wat betekend dit voor de verschillende pensioenfondsen van (medewerkers van) tandartsen, huisartsen en apothekers?

Lees verder

Meer of minder marktwerking in de zorg?

Waar de één roept dat marktwerking in de zorg is doorgeslagen, roept de ander weer dat het goed is voor de kwaliteit van de zorg. Dit onderwerp blijft veelbesproken en wordt aangewakkerd door onder andere faillissement van twee ziekenhuizen eind 2018. Ook spreken diverse partijen zich uit naar aanleiding van de recente uitspraak van minister de Jonge om marktwerking juist weer in te perken. In dit blog leggen we de verschillende visies over vercommercialisering van de zorg naast elkaar.

Lees verder

De praktijkmanager als rechterhand van de huisarts

“De praktijkmanager speelt een belangrijke rol bij de bedrijfsvoering van een huisartsenpraktijk”, stelt Paulien den Arend. Alexandré Finance ging in gesprek met Paulien, voormalig praktijkmanager en mede-eigenaar van apotheekhoudende huisartsenpraktijk Exloo-Valthe. Zij vertelt over het fungeren als rechterhand van de huisarts, het zicht houden op de financiën en het ontstressen van de overvolle huisartsenagenda.

Lees verder

Pensioenfondsen Apothekers (SPOA) vs Huisartsen (SPH): wat zijn de verschillen?

Eind 2017 hebben BPOA leden (de ca. 30 aanwezigen bij de algemene ledenvergadering) ingestemd met het aanpassen van de pensioenregeling. Dat was nodig omdat de premies niet meer voldoende waren voor de pensioenopbouw van 2018. Hoe kan het dat na kortingen op het pensioen in 2011, 2012, 2013 en 2014, er in 2018 een aanpassing van het beleid moet komen om te voorkomen dat er weer gekort moet worden? Hoe kan het dat andere pensioenfondsen hier niet mee zitten? Zo heeft SPH geen kortingen hoeven doorvoeren tijdens de crisis en heeft het een dekkingsgraad dat ruim boven de wettelijk verplichte marge ligt (waardoor de kans klein is dat SPH in de nabije toekomst een korting hoeft door te voeren voor haar leden). Om tot een verklaring te komen zal ik daarom in dit artikel een vergelijking trekken tussen SPOA en SPH.

Lees verder

Een huisartsenpraktijk managen? Deze vaardigheden zijn vereist

Een huisartsenpraktijk vraagt veel organisatorische activiteiten. Een praktijk wordt daarom vanuit alle gebieden gezien als een organisatie, bijvoorbeeld door de zorgverzekeraar, de patiënt en de overheid. En een organisatie; daarin moet gemanaged worden. Specifiek voor huisartsenpraktijken komt daarbij dat zorg zowel kwalitatief als kwantitatief geborgd moet zijn. Mede deze borging zorgt ervoor dat praktijken andere vaardigheden vereisen dan welk bedrijf dan ook. Maar aan welke vaardigheden moet u dan eigenlijk denken?

Lees verder

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.