Kennis voor de zorgbranche om sterker te worden door financiële automatisering en innovatieve administratievoering.

Blijf op de hoogte

Goodwill in de huisartsenmarkt: een bijzonder spel

Nadat wij twee jaar geleden concludeerden dat ‘goodwill langzaam terug keert’ in de huisartsenmarkt, is het hoog tijd voor een update.Om te beginnen met het positieve nieuws; het mechanisme dat huisartsen een vergoeding mogen ontvangen voor het overdragen van de door hen opgebouwde praktijk wordt doorgaans geaccepteerd. Helaas is er ook een grote MAAR: er heerst nog een behoorlijke krampachtigheid in de markt om hier dan ook een realistisch bedrag voor te vragen c.q. te ontvangen.

Lees verder

Groei in digitalisering huisartsenpraktijk, maar nog genoeg te winnen

De coronacrisis heeft de afgelopen maanden veel teweeg gebracht. Waar organisaties zich eerst stapvoets bewogen richting werken op afstand, werd dit in één klap een zaak van alledag. Ook huisartsenpraktijken moesten aan een snelle digitaliseringsslag geloven. We zagen huisartsen overschakelen naar digitale consulten via telefoon, videobellen of chat. Maar als het gaat om digitalisering ligt er nog een wereld aan potentie voor huisartsen open. We bespreken in dit artikel een aantal mogelijkheden en de voor- en nadelen van digitale zorg. 

Lees verder

Voorlopig pensioenakkoord en pensioenkortingen: de huidige stand van zaken

Verschillende media kwamen recent naar buiten met het nieuws dat de gemiddelde dekkingsgraad van de pensioenfondsen onder de 100% is gedaald en dat de kans op kortingen flink is gestegen. Met name de twee grootste pensioenfondsen (ABP en PFZW) zijn de afgelopen tijd flink onder de loep genomen door de verschillende media. Daarnaast ligt er een voorlopig pensioenakkoord na 9 jaar onderhandelen. Wat houdt dit voorlopige pensioenakkoord in? Waarom worden er waarschijnlijk pensioenkortingen doorgevoerd? Wat betekend dit voor de verschillende pensioenfondsen van (medewerkers van) tandartsen, huisartsen en apothekers?

Lees verder

Meer of minder marktwerking in de zorg?

Waar de één roept dat marktwerking in de zorg is doorgeslagen, roept de ander weer dat het goed is voor de kwaliteit van de zorg. Dit onderwerp blijft veelbesproken en wordt aangewakkerd door onder andere faillissement van twee ziekenhuizen eind 2018. Ook spreken diverse partijen zich uit naar aanleiding van de recente uitspraak van minister de Jonge om marktwerking juist weer in te perken. In dit blog leggen we de verschillende visies over vercommercialisering van de zorg naast elkaar.

Lees verder

De praktijkmanager als rechterhand van de huisarts

“De praktijkmanager speelt een belangrijke rol bij de bedrijfsvoering van een huisartsenpraktijk”, stelt Paulien den Arend. Alexandré Finance ging in gesprek met Paulien, voormalig praktijkmanager en mede-eigenaar van apotheekhoudende huisartsenpraktijk Exloo-Valthe. Zij vertelt over het fungeren als rechterhand van de huisarts, het zicht houden op de financiën en het ontstressen van de overvolle huisartsenagenda.

Lees verder

Preferentiebeleid mede oorzaak van confrontaties in de apotheek

Patiënten met herhaalrecepten zijn zeer regelmatig de dupe van medicijnwisselingen en dat levert frustraties op: ‘de doosjes vliegen  regelmatig door de apotheek’

Lees verder

Apothekers gedupeerd door uitgiftes 'medische noodzaak'

Bij een te hoog gehalte aan medicijnuitgiftes met ‘medische noodzaak’ of medicijnen met ‘besparingspotentieel’ lopen apothekers kans op slechtere contractvoorwaarden met de zorgverzekeraars. Apothekers hebben geen invloed op deze voorschrijvingen, maar draaien wel op voor de nadelige prijsafspraken.

Lees verder

Praktijkhouders; alleen zorgverlener of ook ondernemer?

Huisartsen en tandartsen hebben, naast de zorg voor hun patiënten, te maken met allerhande vraagstukken waarvoor ze zakelijk onderlegd moeten zijn. Arbeids- en huurcontracten, contacten met leveranciers, accountants, verzekeraars, onderhandelingen met banken en kredietverleners etc. Ze zijn niet alleen zorgverlener, maar hebben een praktijk draaiende te houden waarbij ondernemerschap onontbeerlijk is. Uiteindelijk worden huisartsen en tandartsen ook door de fiscus, overheid, kredietverleners èn patiënten beoordeeld als ondernemer. 

Lees verder

"Erken de rol van apotheker als zorgverlener!"

Alexandré Finance in gesprek met apotheker Martin Gouw van Alphega Apotheek Borgele in Deventer.

Er is voor een apotheker geen mogelijkheid tot het rekenen van een consulttarief, maar wel tijd voor uitgebreid advies en een signaleringsfunctie bij onder andere therapieontrouw. En dus rijst de vraag: waarom ontvangt een apotheker geen vergoeding voor zijn rol van zorgverlener en andere zorgaanbieders wel?

Lees verder

Mis nooit zorgnieuws!

Schrijf u in om maandelijks onze updates te ontvangen.